Ja sobie wyrobiłem białko głównie na strączkach, nabiał ma mało dobrego białka, barziej witamina B. https://vegetime.pl/blog/zrodla-bialka-dla-wegan/ Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie? Jedzenie orzechów dla białka jest jak spożywanie siemienia lnianego dla Omegi 3. Generalnie [...]
Witam Początkowo pizzę przygotowywano na spodzie z ciasta makaronowego. Dopiero znacznie później do przygotowania spodu pizzy zaczęto używać ciasta drożdżowego. Pizza tradycyjnie podawana jest z pomidorowym sosem oraz tartym serem typu mozzarella i ziołami. Pizzę wypieka się w piecu. Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie [...]
Witaj! Na pewno kiepskim pomysłem w okresie budowania masy jest wychodzenie z domu bez śniadania. Aby mięśnie rosły, potrzebują stałego dopływu energii i budulca. Jak się domyślasz, energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczy, a materiałem budulcowym jest białko. Podsumowując kwestię śniadania… Rano powinieneś zjeść cokolwiek. Jeśli nie masz czasu [...]
Witaj. Największą uwagę powinieneś zwrócić na dietę, gdyż to ona jest głównym czynnikiem od którego będzie zależał ubytek wagi. Jest ona znacznie ważniejsza od treningu, a nawet najlepszy trening nie naprawi złej diety i błędów dietetycznych. Dwa podstawowe elementy tej diety. 1) Ujemny bilans kaloryczny - musisz zacząć od wyliczenia swojego BMR [...]
Witaj. Zacznę od białka, które jest tym składnikiem diety, które to w przypadku zwiększenia jego udziału w diecie będzie bardziej sprzyjało redukcji, odchudzaniu. Zatem, nie ma się czego obawiać jeśli któregoś dnia zjesz tego białka więcej niż wynosił Twój plan. Ważne jest jednak by nie przekraczać ilości zaplanowanych kalorii na dany dzień, bo [...]
a więc HK , moim zdaniem wystarczy trzymac się odpowiednich zasad a osiągnie to co bedzie chciała mianowicie w miare częste posiłki co 2-3 h, w każdym posiłku musi znajdować się chude białko, do każdego posiłku choć troche warzyw i/lub owoców o niskim IG, węglowodany oprócz posiłków PRZED i PO trneingu powinny być wyłącznie z warzyw i owoców, [...]
oj syf syf I jeszcze takie mądre rady: Znakomitymi zrodlami weglowodanow sa owoce( cukry proste - fruktoza) RZECZYWIŚCIE ZNAKOMITE. NA ŁAPANIE FATU Dobrymi źródłami węglowodanów są: ALE JUŻ NIE ZNAKOMITYMI? JAKA SZKODA -makarony z pełnoziarnistej mąki pszennej, -chleb pszenny pełnoziarnisty, -owoce, -warzywa, UUU, TU JEST DOPIERO OD HOOJA [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Sylwetkę robi się "od kuchni", [...]
ja od zawsze trzymam się wersji, że po treningu nie ma po co rozdzielać makroskłądników pokarmowych (dziwne teorie i opcje picia najpierw węgli czy węgli aminków potem białka czy najpierw białka, potem wegli itd... z dziwnie śmiesznymi kilkunastominutowymi przerwami) oraz tychże makroskładników od dodatków w postaci aminów, antykatabolikó itp... [...]
Witam /SFD/2017/12/8/9f9ec189d98e485e82491e8be8c74d11.jpg Pomidory to bardzo dobre źródło witaminy C, K , prowitaminy A oraz potasu. Są one nisko kaloryczne, gdyż 100g tych warzyw zawiera jedynie 16-22kcal w tym 3-4g węglowodanów i sladowe ilości tłuszczy i białka. Są one więc bardzo dobrym rozwiązaniem szczególnie w okresie redukcji, gdyż możemy [...]
Witam Glok Nie zmniejszałbym już ilości węgli nawet w dni nie treningowe. Co jest równie ważne to aby utrzymać pomiędzy tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi równowagę czyli jeżeli przyjmujemy 60% tłuszczy to 30% przypada na jednonienasycone, drugie 30% na wielonienasycone. Pamiętaj również o warzywach warto je dorzucić w dużych [...]
Pizza to potrawa kuchni włoskiej rozpowszechniona na całym świecie. Początkowo pizzę przygotowywano na spodzie z ciasta makaronowego. Dopiero znacznie później do przygotowania spodu pizzy zaczęto używać ciasta drożdżowego. Pizza tradycyjnie podawana jest z pomidorowym sosem oraz tartym serem typu mozzarella i ziołami. Pizzę wypieka się w piecu. [...]
yyy,na taki utleniony i spalony tłuszcz bym nie liczył. Jak już musisz smażyć to lepiej rób to na smalcu i to na niewielkiej ilości(tylko przetarta patelnia). Lepiej jakbyś ten olej po prostu wypił z łyżeczki,tak będzie o wiele zdrowiej. A jeszcze lepiej coś z omega 3 jakieś tłuste ryby morskie. Orzechy też możesz wrzucić jako źródło zdrowych [...]
Rola białka w diecie każdego człowieka jest bardzo ważna, ponieważ spełnia wiele funkcji w organizmie i stanowi budulec wielu związków: - buduje i odbudowuje tkanki (bierze udział w rozwoju organizmu, wzroście, gojeniu się ran, wzmacnianiu włosów) - jest składnikiem limfy, krwi, mleka kobiecego oraz hormonów i enzymów trawiennych - buduje ciałka [...]
Tak masz racje z warzywami, szpinak, zielona fasolka szparagowa, ogórek będzie ok? Nie muszę ucinać nic mogę po prostu dodać trochę tłuszczy przecież 100-200kcal nie zaważy na całej redukcji. Mógłbyś mi polecić jakie źródło będzie najlepsze? No i do jakiej podaży byś proponował zwiększyć. Ogółem to diety nisko ww.. spowalniają niby metabolizm, a [...]